by Ege Grup Mühendislik Ege Grup Mühendislik 2 yorum

Mantolama İşleri Hizmetleri

Mantolama Nedir

Mantolama nedir, nasıl yapılır?  Mantolama; Bir binanın dış bölgesine ısı yalıtımı amacı ile yapılan bir işlemdir. Buradaki amaç kapsamında; ısı yalıtımı sistemi sayesinde dışarıda bulunan  soğuk  ve sıcak hava binanın içerisine girmez. Mantolama sayesinde ısı kaybı engellenir. Bu uygulama; eski binalara ve aynı zamanda yeni binalara uygulanabilen bir işlemdir. Eski binalara uygulandığında evin dış görüntüsünü de modern bir görüntüye kavuşturur.

Mantolama Nasıl Yapılır

Mantolama artık teknolojinin gelişmesi ile beraber inşaat halinde olan binalara yapılmaktadır. Eğer yeni bir binada yaşıyorsanız bu binanın mantolama uygulaması büyük olasılıkla inşaat halindeyken yapılmıştır. Peki, mantolama nasıl yapılır?

Yüzey Hazırlama

Öncelikle mantolama yapılmadan evvel yapılacak alanın yüzeyi temizlenmelidir. Dış cephede küf, nem, kir ve toz bulunuyor ise bunlar arındırılır. Aksi halde harç yapışmaz ve  mantolama işlemi uzun ömürlü olmaz. Bunun yanı sıra mantolama yapılacak alanda çatlak, kırık bulunuyor ise bunlarda onarılmalıdır.

 Subasman Profili

 Mantolamanın simetrik ve aynı zamanda düzgün olması için mantolama işleminden önce yapılması gerekenler hesaplanmalıdır. Alüminyum subasman profili mutlaka sabitlenmelidir.

 Isı Yalıtım Levhaları

 Isı yalıtımı levhaları için birtakım malzemeler kullanılır. Bu aşamada harcın yapışması büyük önem taşımaktadır. Harcın tam anlamı ile yapışması için ise çerçeve tekniği tercih edilir. Sağlam bir şekilde harcının yapışması için yapıştırıcı harç yüzeye dairesel şekilde uygulanır. Genel olarak ısı yalıtım levhası için taş yünü, EPS ve aynı zamanda XPS tercih edilmektedir

Mantolama Dübeli

Levhaların yüzeye kuvvetli bir şekilde yapışması için mutlaka mantolama dübeli tercih edilmelidir. Dübel sayesinde levhalar sağlam bir şekilde sabitlenir. M2 için bir yüzeye ortalama 6 adet dübel yeterli olur

Fileli Sıva

Levhaların üst bölgesinde bulunan katmanın sabitlenmesi için fileli sıva tercih edilir. Fileli sıva kırılmaları ve çatlamaları büyük ölçüde önlemektedir. Bu sıva genel olarak 2 kata uygulanır. Bu sayede mantolama işlemi daha iyi olur

Dış Cephe Boyası

Dış cephe boyasının  yapılabilmesi için öncelikle sıvanın tamamen kuruması gerekmektedir. Kuruyan sıvadan sonra dekoratif kaplamalar ile dış cephe modern hale getirilir. Kaplama yapıldıktan sonra ise bina istenilen renge boyanır.

— 2 Yorum —

  1. Mantolama Nedir
    Mantolama nedir, nasıl yapılır? Mantolama; Bir binanın dış bölgesine ısı yalıtımı amacı ile yapılan bir işlemdir. Buradaki amaç kapsamında; ısı yalıtımı sistemi sayesinde dışarıda bulunan soğuk ve sıcak hava binanın içerisine girmez. Mantolama sayesinde ısı kaybı engellenir. Bu uygulama; eski binalara ve aynı zamanda yeni binalara uygulanabilen bir işlemdir. Eski binalara uygulandığında evin dış görüntüsünü de modern bir görüntüye kavuşturur. konusuna değindik.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir